Free Hit Counter


sejak 23 Oktober 2003

onlineRNYSA @ Facebook

Rnysa Book Cafe

Promote Your Page Too


Karya RNYSA yang sudah terbit sebagai NOVEL CETAK
1. RELEVANKAH AKU DI HATIMU? a.k.a RADHA (Jemari Seni, Disember 2006)

2. ALBATROS: ANTARA LANGIT DAN BUMI dalam KEBUN MIMPI (Jemari Seni, November 2008)

3. HIKARI AINORI dalam WARNA (Jemari Seni, Oktober 2010)

4. KELAB SINGLE dalam ANTOLOGI CERPEN: KERANA DIA, RATU SEHARI (JS Adiwarna, Disember 2013)

5. CINTA, AKHIRNYA BAHAGIA dalam ANTOLOGI CERPEN: CINTA PERTAMA (JS Adiwarna, November 2014)

6. JHB-KUL-TKY dalam ANTOLOGI CERPEN: KEPADAMU KEKASIH (JS Adiwara, Oktober 2015)

Mahu beli novel karya Rnysa?
Boleh dapatkan dengan mudah secara online di laman sesawang Rnysa Book Cafe.

Perkembangan terkini!
Alhamdulillah, kini karya Rnysa boleh didapati dalam bentuk e-book /online di laman e-Sentral
E-book RADHA / E-Novel RADHA / Relevankah Aku Di Hatimu? a.k.a RADHA Online
E-book ALBATROS / ALBATROS Online
E-book HIKARI AINORI / HIKARI AINORI Online
Catatan RNYSA:
Blog ini mula beroperasi pada 11 Rabiulawal 1432H
14 Februari 2011


Blog RADHA BBF


DIARI TENGKU ANIS
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18


DIARI TENGKU HALIM
1 | 2 | 3 | 4 | 5


MASQUERADE
1 | 2


Analytics vs. Analysis
O.U.T.B.O.X
Intro | Kotak 1 | Kotak 2 | Kotak 3 | Finale


Operasi OND
Versi Satu

FAQ Rnysa & Novel
(Frequently Asked Question)
Notis Hak Cipta

© RNYSA

Sebarang pengambilan mana-mana bahagian daripada tulisan di sini perlulah mendapat izin daripada RNYSA. Mana-mana bahagian dalam blog ini tidak boleh dicetak semula, disalin atau dipindahkan dengan apa jua cara sekalipun, sama ada dengan komputer, fotokopi, filem dan sebagainya sebelum mendapat kebenaran daripada RNYSA secara bertulis.
Terima kasih.


If you want to be updated on this weblog Enter your email here:rss feedSunday, May 10, 2015
Operasi OND [1]

Versi Satu
oleh Rnysa

"Peralihan tugas dari Tokyo ke Malaysia. Kami pilih Farah sebab Farah boleh faham Bahasa Jepun." Kata Encik Haizad sebagai pemula bicara petang itu. Farah Amalina mengangguk faham. Sudah lama juga tunggu dapat kerja yang berkaitan dengan 'software and network'.

"Model rekaan tempatan (baca: local design), jadi secara logiknya perisiannya pun kita kena uruskan operasi 'OND'nya. Itu salah satu sebab utama," terang ketuanya itu lagi.

Farah mengangguk lagi sambil memandang slid powerpoint. Cuba memahami perbezaan operasi terdahulu dan selepas dia mengambil alih tugas tersebut daripada Taku-san di HQ.

"Jadi...Farah setuju dengan tanggungjawab baharu ini?"
"Insya-Allah, setuju."

Dan Encik Haizad terus terangkan tugas Farah dari A sampai Z. Farah mencatat dalam komputer ribanya. Mana yang tidak faham dia terus bertanya. Juga ada yang perlu penjelasan lanjut dari senior beliau, Taku-san yang beribu pejabat di bandar Osaki, Tokyo itu.

"Nanti Farah tanya pada Taku-san, siapa 'contact person' laman e-support untuk setiap benua. Sebab lepas ini Farah perlu berurusan dengan mereka," tambah Encik Haizad lagi.

Kerja baharu. Banyak kena belajar. Berusahalah, Farah-chan!
Kerana dia adalah wanita Malaysia dan muslim yang pertama memikul tanggungjawab ini. Mesti cuba melaksanakan amanah ini sebaik-baiknya.

Alhamdulillah! Segala puji kepada-Nya.

***

"Farah, maaf mengganggu. Nak tanya fasal website, boleh? Kak Hanis nak ganti website QS punya 'content admin'..." Pop up 'office messenger' terpapar di skrin komputer. Kak Hanis Zulaika dari bahagian QS (Quality Strategy) menyapa. Selain buat kerja rutin sebagai jurutera bahagian Market Quality, Farah jadi PIC laman sesawang sektor mereka juga. Selalu juga penyelenggara laman sesawang bahagian lain bertanya itu dan ini kepadanya. Mujurlah pengalaman menguruskan blog peribadi sedikit sebanyak membantunya menyelenggara laman sesawang sektor mereka. Belajar sendiri dan 'trial and error' saja pun.

"Farah pernah guna Sharepoint tak? Website yang saya buat dah hilang. Cari-cari tak jumpa..." Beberapa minggu sebelumnya Encik Kamal dari bahagian 'Product Safety' pun minta tolong juga. Kadangkala mana yang boleh Farah tolong, dia akan hulurkan bantuan sekadar yang termampu. Itu termasuk khidmat nasihat masalah tersebut patut perlu dirujuk kepada siapa yang berkenaan.

"Sepatutnya masih ada dalam folder Sharepoint website." Kata Farah sambil tekan tetikus komputer riba Encik Kamal, jurutera senior yang sudah lebih 15 tahun berkerja di kilang TV yang terletak di Bandar Baru Bangi itu. "Kalau tak jumpa juga kena tanya orang bahagian IT di atas. Sebab ada backup server yang masih simpan maklumat semalam. Server ni akan akan refresh new content setiap hari. Kalau bernasib baik adalah..." Kerja hilang dan tak sempat 'save' memang boleh buat sesiapa pun jadi stress.

Selesai memberi 'bantuan khidmat masyarakat' kepada Kak Hanis, dia menyambung semula kerjanya. Mengarang e-mel pada Taku-san. Dua soalan yang Encik Haizad minta tanya sebentar tadi diolahnya semula seringkas mungkin. Janji orang faham. Bukannya nak mengarang surat cinta atau novel ya!

---
Taku-san,

Bagi pihak ketua saya, di sini ada beberapa soalan:
1. Siapa PIC laman e-support?
2. Perlukah mailing list untuk dia dan bosnya terlibat dalam tugasan baharu ini?

Terima kasih,
Farah

--
Ok, hantar!

Nampak macam kerja senang sahaja. Memasukkan maklumat yang diterima dari bahagian perisian ke dalam sistem yang sedia ada tentang permohonan untuk menyiapkan laman web muat turun perisian televisyem terkini. Kemudian ketuanya, Encik Haizad perlu menyemak sebelum diluluskan bos Jepunnya. Cuma Farah tidak tahu lagi waktu itu apa cabaran yang menanti di hadapannya!

Sebelum cabaran sebenar bermula, e-mel dari bos Jepunnya pula masuk.

---
Farah,
Terima kasih atas makluman. Pantri pejabat kita ini di mana?
---

Disebabkan dia yang tolong panjangkan (baca: forword) e-mel dari Dina yang mengingatkan tentang kepentingan menjaga kebersihan pantri, tak fasal-fasal dalam sekelip mata Farah jadi penunjuk arah dan pembuat pelan lantai pejabat mereka untuk bos yang baru berpindah dari HQ itu. Jadi bidan terjun! Siap pergi memastikan kedudukan bilik yang betul lagi. Bimbang tersilap beri maklumat pula. Lagipun Farah sendiri pun tak pernah menggunakan kemudahan dalam pantri itu.

---
Hiro-san,
Pantri di sebelah makmal 'product safety'.
Boleh rujuk pelan lantai seperti yang disertakan.

Farah
---

Kemudian Farah terfikir sesuatu. Bilik pantri itu perlukan 'signage'. Sebab boleh saja tersilap masuk stesen kerja 'function TV' di sebelahnya. Pantri yang letaknya di tengah-tengah bengkel, stesen kerja dan bilik 'chamber' menguji TV. Yang tak biasa boleh sesat.

Otak Farah ligat berfikir lagi. Macam ada sesuatu lagi? Oh ya! Dan...bengkel kerja kumpulannya pun tak bertanda, bukan? Kena buat sesuatu!

Segera Farah menghantar e-mel kepada pembantu tugas am (baca: admin assistant) sebelum terlupa.

'Nadhirah, saya nak minta signage pada pintu boleh? Macam yang dekat pintu bilik mesyuarat...' Tulisnya dalam Bahasa Inggeris sambil 'cc' kepada bos Nadhirah sekali termasuk Dina dan Encik Haizad juga. Mengelakkan orang fikir dia suka hati menambah beban kerja pada Nadhirah. Untuk kebaikan bersama juga.

Dan, siapa kata jurutera hanya buat kerja jurutera semata-mata, ok.
Tugas am seperti ini pun dia tolong juga.

Sebulan selepas itu...

"Kak Farah, signage pintu dah siap. Saya pergi tampal ya?"
"Terima kasih." Spontan dia langsung mengikut Nadhirah ke arah laluan bengkel di belakang sana. Bukannya Nadhirah tak boleh buat sendiri. Mungkin Farah tak mahu nampak macam hanya pandai mengarah itu dan ini. Jarak antara mereka yang pernah renggang yang disebabkan sedikit perselisihan faham sebelum ini cuba dirapatkan semula. Tak perlu Farah ulas panjang lebar kes lama itu. Yang penting, dia perlu ambil pengajaran supaya lebih berhikmah dalam menegur sikap orang lain. Jangan cuba-cuba nak tegur orang lain dan terus mengadu pada bos waktu kita sedang marah atau penat, ya. Bawa-bawalah bersabar atau pergi tenangkan diri dengan urusan lain dulu.

"Ok tak? Senget tak?" Nadhirah cuba menyesuaikan letak signage 'pantri' pada pintu.
"Hmmm...mungkin atas sikit. Ok, ok..." Rasa lelah dek seharian berkerja cuba diusir.

Teringat pada teman sekerja baharunya pernah mengomel,"Masa saya berkerja di syarikat lama dulu, kerani yang buat booking dalam sistem. Bukannya kerja jurutera!"

Hal kecil saja pun takkan nak suruh kerani, desisnya dalam hati. Lalu Farah membalas malas," Dekat sini kita kena 'booking' bilik mesyuarat sendiri. Angkat masuk TV yang boleh buat 'video conference' sendiri. Guna mesin fotostat sendiri. Kadang-kadang buat penghantaran barang pun sendiri..." Setiap syarikat cara kerjanya berbeza-beza. Nak tak nak kena pandai menyesuaikan diri dengan tempat kerja baharu. Itupun Farah sudah tolong ajar bagaimana hendak masukkan senarai bilik mesyuarat dan sistem video conference (VC) termasuk cara 'booking'nya sekali dalam Outlook.

Farah, Farah... tolong berhenti buat kerja khidmat masyarakat, boleh tak?
Tapi... kalau Farah tak memiliki rasa prihatin begitu, siapa lagi hendak tolong?


Kerja aku, kerja aku. Kerja kau, kerja kau.
Alangkah mudahnya kalau tak perlu ambil tahu.
Namun hatinya bukan diajar begitu.
Tetap mahu cuba membantu mana yang mampu.---
Glosari:

OND (On Network Download)
Perisian (baca: software) yang boleh dimuat turun dalam laman bantuan (e-support) sesebuah produk. Sekiranya terdapat penambahan fungsi baharu daripada yang sedia ada, penyelesaian masalah fungsi (baca: malfunction) yang sedia maklum oleh pengeluar atau yang diterima daripada pengguna, pihak pengeluar produk akan memperkenalkan perisian terbaharu bagi mengatasi isu-isu yang tersebut. Supaya dapat terus menjamin kepuasan pengguna.

PIC (Person In Charge)
Orang yang bertanggungjawab untuk sesuatu kerja atau tugas.

Posted at 04:39 am by rnysa

Afaea
October 21, 2016   11:40 AM PDT
 
Farah hebat sangat !
Macam-macam hal dia ketahui.
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry